Jeśli masz chęć zrobić zakupy stacjonarnie, to jest taka możliwość!
19-21.07 Lęborskie Dni Jakubowe plac Pokoju Lębork
23-26.07 Festyn Kultury i Sztuki Jastrzębia Góra
27.07 Festiwal "Czym Chata Bogata" Charzykowy

Czym jest mydło potasowe

Mydło potasowe jest mydłem o konsystencji pasty i właściwościach peelingu enzymatycznego. Najbardziej znanym przykładem takiego mydła jest tradycyjne marokańskie Savon noir, w którego skład wchodzą oliwa oraz zmielone czarne oliwki. 

Mydło potasowe nie tylko myje, ale również złuszcza zewnętrzny naskórek. Delikatne złuszczanie naskórka bardzo dobrze się sprawdza, szczególnie w pielęgnacji skóry wrażliwej, naczynkowej, ale również trądzikowej. 

Skąd się wzięły mydła potasowe z kosmetyce? 

Jak wiele innych substancji, mydło potasowe do kosmetyki przeszło z apteki. Sporządzane według przepisu farmakopealnego Sapo kalinus jest składnikiem wielu maści. Dzięki temu, że złuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka, inne składniki maści mają szansę wniknąć głębiej w warstwy skóry. A przez to, że mydło jest konsystencji pasty, to najcenniejsze oleje, jako dodatek pielęgnacyjny, można dodać już po reakcji zmydlenia oraz na zimno, aby nie traciły one swoich właściwości. 

W mydle potasowym Słońce takim dodatkiem pielęgnacyjnym jest olej z pestek pomidora - jeden z nielicznych olei, który posiada właściwości chroniące skórę alergików uczulonych na słońce. Ponadto, olej pomidorowy wyrównuje koloryt skóry po przebarwieniach słonecznych oraz działa silnie regenerująco.

W mydle Otulenie zastosowano dodatek otulającego skórę warstwą okluzyjną masła kakaowego oraz silnie regenerującego oleju rokitnikowego. Olej rokitnikowy jest bogaty w karotenoidy i nienasycone kwasy tłuszczowe, oprócz właściwości regeneracyjnych wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, stymuluje proces regeneracji naskórka, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, przywraca sprężystość i zdrowy wygląd skóry, wygładza i zmniejsza szorstkość, poprawia koloryt, rozjaśnia przebarwienia, chroni skórę przed podrażnieniami wywoływanymi promieniami słonecznymi (absorbuje promienie słoneczne UVB) – jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, stymuluje proces ziarninowania naskórka – wczesne zastosowanie oleju na świeżą ranę przyspiesza gojenie i zmniejsza pozostającą po wygojeniu rany bliznę. Leczy oparzenia, odmrożenia i odleżyny oraz łagodzi podrażnienia skóry, egzemy i zmiany skórne spowodowane reakcjami alergicznymi.

Miłość zawiera w sobie bardzo dużo nierafinowanego masła shea, które tworzy na skórze warstwę ochronną, co zapobiega utracie wilgoci. Jest różowa od wyciągu z korzenia rdestowca japońskiego, a rdestowiec działa nie tylko antyhistaminowo, czyli łagodzi swędzenie, ale jest również bardzo silnym antyoksydantem. Ze względu na obecność resweratrolu wykazującego działanie przeciwzapalne i estrogenne, stosowanie preparatów z rdestowca może mieć zastosowanie również w przypadku terapii trądziku u kobiet i trądziku różowatego.

Mydlany rytuał piękna. 

Nałóż mydło na rozgrzaną skórę, jakby to była maseczka. Zostaw na chwilę na skórze, polej wodą, masuj, a następnie zmyj za pomocą myjki lub gąbki. Skóra po takim zabiegu jest miękka i gładka, zewnętrzna warstwa naskórka złuszczona - skóra jest gotowa do przyjęcia wszystkich dobroci z kremu czy serum.